Warning: Undefined variable $theme_path in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/akademikernas/wp-content/themes/CISK/header.php on line 42
Hela webbplatsen är information från Akademikernas a-kassa

”I en osäker bransch var det ett självklart val”

Warning: Undefined variable $mslider in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/akademikernas/wp-content/themes/CISK/single.php on line 16

Karin Holmberg, 38, har jobbat som journalist, redaktör och chef under de senast elva åren. I dag har hon inga problem att hitta jobb men som en nyutexaminerad journalist så var arbetsmarknaden allt annat än trygg.
– I en osäker bransch var det ett självklart val. Jag hoppade runt en massa på olika vikariat och med två små barn hemma var det en trygghet att vara medlem, säger hon.

När Karin Holmberg för elva år sedan tog examen och skulle börja jobba som journalist fick hon ganska snabbt vänja sig på att vara flexibel och hoppa in med kort varsel på de tidningar där det fanns jobb tillgängliga.
– På många sätt är jag oerhört tacksam för att jag fick chansen att testa på så många olika typer av arbetsplatser och arbetsuppgifter. Jag har jobbat på flera olika nyhetsredaktioner och avdelningar. Från nyhetsdesken till magasin och ekonominyheter. Men det kunde också vara väldigt tröttsamt att hela tiden börja om eftersom man oftast bara fick vara vikarie i elva månader. Rädslan över att man aldrig visste om man skulle få lön efter några månader var ibland väldigt påfrestande.

Räkna ut din ersättning snabbt:
Hur mycket skulle du få om du förlorade jobbet?
• Jag tjänar över 20 000 kronor
• Jag tjänar över 25 000 kronor
• Jag tjänar över 30 000 kronor
• Jag tjänar över 35 000 kronor

 Gick tidigt med i Akademikernas a-kassa

Det var en av anledningarna till att Karin ganska tidigt gick med i Akademikernas a-kassa.
– Att jag valde just den a-kassan var inget konstigt. Jag har pluggat i åtta år på universitet och sen var priset oslagbart. 100 kronor i månaden har man alltid råd med.

När hon efter några år som journalist valde en ny inriktning och började jobba med content såg marknaden helt annorlunda ut. Nu kunde hon utan problem få en fastanställning. Trots det var det en  självklarhet för henne att fortsätta att betala in den där 100-lappen varje månad.

– Jag har aldrig behövt utnyttja a-kassan men man vet aldrig vad som händer. Nu vet jag att om jag en dag skulle stå där utan ett jobb så har jag en säkrad inkomst och det känns väldigt skönt, säger hon.

Tryggheten med A-kassan hjälpte henne också när hon för ett och halvt år sedan valde att säga upp sig från en trygg position för att satsa på något eget.

– Jag hade jobbat på ett företag i sju år och avancerat så långt det gick och kände därför att jag behövde göra något annat. Samtidigt blev jag erbjuden ett ettårigt vikariat som redaktör och tänkte att det skulle vara kul att göra lite tidning igen innan jag drog igång min egna verksamhet. 

I dag har Karin dock lagt företagsdrömmarna på is.

– Jag fick nyligen ett jobberbjudande som var lite för bra för att tacka nej till så de där företagsdrömmarna får nog vänta några år till, säger hon.

Räkna ut din ersättning snabbt:
Hur mycket skulle du få om du förlorade jobbet?
• Jag tjänar över 20 000 kronor
• Jag tjänar över 25 000 kronor
• Jag tjänar över 30 000 kronor
• Jag tjänar över 35 000 kronor