Warning: Undefined variable $theme_path in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/akademikernas/wp-content/themes/CISK/header.php on line 42
Hela webbplatsen är information från Akademikernas a-kassa

”Var inte så mycket att fundera på”

Warning: Undefined variable $mslider in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/akademikernas/wp-content/themes/CISK/single.php on line 16

Han trotsade sina rädslor och gjorde det många drömmer om men extremt få vågar göra – att stå på en scen och underhålla människor.
I dag är Ola Söderholm en av Sveriges mest populära komiker och aktuell i podcasten Lilla drevet som gör livedebut på Scalateatern i Stockholm den 10 maj.
Vi har tagit tempen på Ola Söderholm inför den sedan länge utsålda inspelningen.


Räkna ut din ersättning snabbt:

Hur mycket skulle du få om du förlorade jobbet?
Jag tjänar över 20 000 kronor
Jag tjänar över 25 000 kronor
Jag tjänar över 30 000 kronor
Jag tjänar över 35 000 kronor

Vad fick dig att bestämma dig för att bli komiker och hur såg processen ut från det att tanken väcktes till det att du faktiskt klev upp på scenen?
– Humor var min stora passion. Det kan nog ha varit en hemlig, nästan undermedveten, dröm redan när jag var liten. Men det var väl när jag var drygt 20 som jag mer och mer började erkänna för mig själv att komik var det jag helst av allt ville ägna mig åt och det började kännas oundvikligt att åtminstone ge det ett försök. Jag gjorde min debut 2005 i en standup-tävling för nybörjare som hette Bungy Comedy. Jag kom tvåa och Petra Mede vann.

Du hade både journalistutbildning och jobb i ryggen när du bytte spår och bestämde dig för att satsa på komedin, hur gick känslorna kring att göra något som är så pass osäkert?

– Jag var som sagt säker på att det var det jag ville och blev ännu mer säker efter att jag hade provat, så det var inte speciellt komplicerat känslomässigt. Dessutom hade jag kvar mitt gamla jobb så länge jag behövde det. Standup var mer en kvällsaktivitet och hobby, vilket det egentligen är än idag på många sätt. Ganska liten andel av min inkomst kommer från just ståuppen. Men det som hände efter att jag hängt på standup-klubbarna i ungefär två år var att jag började få så pass många uppdrag som manusskrivare och tv-arbetare att jag kunde säga upp mig från mitt gamla jobb.

Med facit i hand, hur ser du på ditt beslut att bli komiker?
– Jag tycker att det var ett utmärkt beslut!

Räkna ut din ersättning snabbt:
Hur mycket skulle du få om du förlorade jobbet?

Vilket råd skulle du ge till en person som var i samma situation som du, som har en karriär men som har stora drömmar om att göra något annat?
– Om man har den känslan av oundviklighet, som jag hade, att standup, eller vad det nu kan vara, känns som det absolut mest meningsfulla man kan ägna sig åt är det såklart bara att köra. Sedan förstår jag att för vissa kan det vara svårare med livssituationen, till exempel om man har barn och behov av en trygg och pålitlig inkomst. Men annars är de inte så mycket att fundera på. Har man den besattheten så kommer man aldrig ångra att man försökte.

I dag är du en av Sveriges mest hyllade komiker, men de flesta känner dig förmodligen från Aftonbladet-podcasten Lilla drevet. Hur hamnade du där och trodde du att podcasten skulle bli så pass stor som den är i dag?
– Haha, det är verkligen dina ord och inte mina. Och förmodligen inte någon annans heller. Lilla drevet är väl ett resultat av P3:s personalpolitik kan man säga. Vi var ett gäng som lasats ut från satirprogrammet Tankesmedjan i P3 och kände att vi kunde ta saken i egna händer. Tror jag hade ganska stora förhoppningar på att Lilla drevet skulle bli bra, för det kändes som att det var ett jobb vi redan bevisat att vi kunde göra. Plus att vi nu dessutom hade friare tyglar jämfört med på Sveriges Radio. Men att Lilla drevet, och poddfenomenet överhuvudtaget, skulle bli så stort? Nej, hade inte kunnat gissa det.

Den 10 maj bryter ni ny mark och spelar in Lilla Drevet inför en livepublik, hur känner du inför den utmaningen?

– Det är inte helt ny mark. Vi har livepoddat i Visby under Almedalsveckan och en gång i Bergen i Norge. Men aldrig i Stockholm och inte heller inför en så stor publik och i en så fin lokal som Scalateatern. Har egentligen inga särskilda känslor för det annat än att det ska bli kul. Prestationsångesten kommer kanske dagarna innan.

Under din tid i Lilla drevet har du blivit en av de främsta talespersonerna för Akademikernas a-kassa. Handen på hjärtat, är du själv medlem?

– Ja, jag är medlem. I och med att jag är egenföretagare är kanske risken eller chansen att jag ska utnyttja a-kassan mindre än om jag var en sån som är anställd. Men det kan ju ske att man är i en situation där man förlorar sin huvudsakliga uppdragsgivare och har svårt att hitta en ny och behöver lägga företaget vilande, så det är klart det är en trygghet. Sedan tycker jag att man kan vara med i a-kassan bara av solidaritet också även om man är hundra procent säker på att man aldrig kommer utnyttja den.

Bli medlem här – det kostar bara 100 kronor i månaden.
Kolla in alla förmåner här!